Patates Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Patates Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Patates kebabı; Türk mutfağının belki de en değerli unsuru olan kebapların en güzel ve en lezzetli çeşitlerinden biridir. Patates kebabı tarifinde; kızartma, haşlama, sulu yemek gibi birçok amaçla kullanılan bir sebze olan patates, bu kez bambaşka bir hale sokularak son derece leziz bir kebap haline getirilmektedir. En büyük dezavantajı ise; her kebap tarifinde olduğu gibi malzeme sayısının biraz fazla olması ve tarifin biraz uzun sürmesidir. Fakat buna rağmen; yemek yapmak için bol vakti olanların ve biraz da mutfak konusunda becerikli olanların kesinlikle denemesi gereken mükemmel bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde bir farklılık yaratmak için patates kebabı, tadanlar üzerinde çok iyi bir etki bırakacaktır. Yazının devamında da bu güzel tarifi ilk kez deneyeceklere rehberlik olması adına; gereken malzemeler ve patates kebabı tarifinin ayrıntılı bir şekilde hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Patates Kebabı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo patates
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım kilo kıyma
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam pul biber
  • Yarım kilo yoğurt
  • Bir tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 1 demet maydanoz

Patates Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patates kebabı tarifini hazırlarken, diğer kebap çeşitlerinde olduğu gibi temel kısım, sos kısmı gibi diğer bölümler ayrı ayrı hazırlanacak; bunlar birtakım işlemlerden geçirildikten sonra birleştirilecektir. Biraz zahmetli bir tarif olduğu için, tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patates kebabı tarifi için uygun hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle alınmış olan yarım kilo patatesin kabukları güzelce soyulmalı ve yıkanmalıdır. Patateslerin kabukları soyulurken yeterince özenli davranılmalı, iyice temiz olduklarına emin oluncaya kadar özenle yıkanmalıdır. Daha sonra bu patatesler, büyüklükleri avuç içini geçmeyecek şekilde yuvarlak parçalar halinde dilimlenmelidir. İleriki aşamalarda patatesler bu şekilde kullanılacaktır. 2-3 diş sarımsak da aynı şekilde temizlenmeli ve ayıklanmalıdır. Hemen ardından da rendeleme, dilimleme, ezme gibi yöntemlerle ufalanmalı ve patates kebabına sos olabilecek büyüklükte parçalara ayrılmalıdır. Burada belirtelim; sarımsak miktarı 2 dişten sonra fazla gelebilir. 3. diş sarımsağı, patates kebabını bol sarımsaklı tercih edenlerin kullanması tavsiye edilir. Aynı şekilde soğan da güzelce temizlendikten sonra ince ince kıyılmalı ve patates kebabında kullanmaya uygun hale getirilmelidir. Son olarak maydanoz da yıkanıp çok ince parçalara kıyılır ve patates kebabı için gereken hazırlıklar tamamlanmış olur. Malzemeler haricinde; kızartma yapmak üzere bir tava, yoğurma ve karıştırma yapmak üzere bir kap, bir fırın tepsisi ve bir fırının şimdiden hazır edilmesi de yararlı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra patates kebabı tarifine başlanabilir. Öncelikle patates kebabının temel aroması, yani patatesler hazırlanacaktır. Kızartma işlemi için ayrılan tava yeterince yağlanır ve ocağa konur. Yağ biraz kızdıktan sonra dairesel olarak dilimlenen patatesler bu tavaya atılır ve kızartma işlemine başlanır. Patateslerin yeterince kızarması, çiğ kalmaması önemlidir. Bu yüzden yeterli bir süre beklenmelidir. Patatesler yeterince kızardıktan sonra karıştırma işlemi yapmak için ayrılan kaba konur ve patates kebabı için sonraki adıma geçilir.
  • Tarifin bu adımında patates kebabının fırında verilecek olan harcı hazırlanacaktır. Bunun için, kaptaki yarım kilo dilimlenmiş patatese ek olarak; yarım kilo kıyma da eklenir ve el yordamıyla, patatesler çok zarar görmeyecek şekilde karıştırılır. Kıyma ile patatesin birbirine iyice yedirilmesi ve tek parça olması gereklidir. Karıştırma yapıldıktan sonra, dilimlenmiş olan maydanozun yarısı ve 2 tatlı kaşığı salça da aynı kaba konur ve aynı özenle karıştırılır. Ardından birer tutam pul biber, tuz ve karabiber de patates kebabı harcına eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Bu baharatların da yeterince karışması ve patates kebabı harcıyla bir olması sağlandıktan sonra, son olarak sarımsak da aynı kabın içerisine serpilir ve karıştırma işlemine devam edilir. Özellikle sarımsağın patates kebabı harcına iyice yedirilmesi ve iyice sinmesi çok önemlidir. Aksi takdirde, patates kebabında itici bir sarımsak tadı meydana gelebilir.
  • Patates kebabının kabası bu şekilde hazırlandıktan sonra sırada tekrar kızartılması vardır. İlk adımda hafifçe kızartılan patatesler, bu kez içinde bulunduğu karışımla beraber kızartılacaktır. Patates kebabı harcı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra bir kenara alınır ve sonraki adıma geçilir.
  • Bu adımda patates kebabı harcı fırına koymaya uygun hale getirilecektir. Bunun için; harcın içinde bulunan patateslerin yarısı ayrılır ve önceden ayarlanmış olan fırın tepsisine muntazam bir şekilde dizilir. Ardından diğer patatesler de harçtan ayrılır, böylece patates kebabının baharatlı-sarımsaklı kıymasının ayrı kalması sağlanır. Ayrı kalan bu kıyma, tabandaki patateslerin üzerine güzelce ve eşit bir şekilde konur. Kıymanın tepsinin her kısmında eşit olması çok önemlidir. Böylece, patates kebabının her tanesi aynı tatta olacaktır. Kıyma dizildikten sonra kalan patatesler de bu kıymanın üzerine dizilir ve fırın tepsisi bu şekilde fırına verilir.
  • Patates kebabının temel kısmı fırındayken bir taraftan sosu da hazırlanabilir. Bunun için kalan malzemelerden yoğurt ve maydanoz kullanılacaktır. Yarım kilo yoğurt, uygun derinlikte bir kaba alınır ve kalan yarım demet maydanoz da üzerine dökülür. İyice karıştırılarak maydanozun yoğurdun içinde sinmesi ve iyice karışım haline gelmesi sağlanır. Böylece patates kebabı sosu hazırlanmış olur.
  • Yeterince beklettikten sonra patates kebabı fırından alınır ve hiç bekletmeden bu sos üzerine eşit bir şekilde dökülür. Patates kebabından herkesin eşit lezzet alması için sosun düzenli dağıtılması çok önemlidir. Sos da gezdirildikten sonra son olarak tereyağı da ocakta kızartılır ve patates kebabının üzerine dökülür. Kısa bir süre ılıması beklendikten sonra patates kebabı tabaklara konur ve servis edilir.
  • Patates kebabı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni