El Açması Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

El Açması Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Patatesli Börek ile Sevdiklerinize Harika Bir Ziyafet Çekin

El açması patatesli börek, elde açılarak hazırlanan bu enfes böreği çay saatlerinizde, hanımların kabul günlerinde ve kahvaltı sofralarınızdan eksik edemeyeceğiniz çıtır çıtır harika bir lezzettir. Bu böreği birlikte hazırlamaya ne dersiniz? Şimdiden afiyet olsun.

El Açması Patatesli Börek İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (Birisinin sarısı ayrılacak)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz
  • Aldığı kadar un

İç Harcı İçin

  • 1 kg orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

Açılan Hamuru Yağlamak İçin

  • Yarım paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yeteri kadar çörek otu

El Açması Patatesli Börek Nasıl Yapılır?

El açması patatesli börek hazırlamaya ilk olarak 1 kg patatesin kabuklarını soyarak bir tencereye alalım ve üzerine yeteri kadar tuz ve su ekleyerek haşlanmaya bırakalım. Patatesler haşlanırken hamuru hazırlayalım. İlk olarak yarım su bardağı kadar ılık suyun içine 1 paket yaş maya ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave ederek karıştıralım ve mayanın kabarmasını bekleyelim.

Daha sonra karıştırma kabımıza 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 adet yumurtanın sarısının bir tekini ayırarak kalanlarını ilave ettikten sonra yeteri kadar tuz ekleyerek ılık suda bekleyerek kabarmış mayayı ilave edelim ve tüm malzemeyi karıştıralım. Ardından karışımın üzerine elenmiş unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayalım ve hamurumuz kulak memesi yumuşaklığından biraz daha cıvık olacak şekilde yoğuralım. İyice yoğrularak pürüzsüz bir kıvam alan hamurumuzun üzerini nemli temiz bir bezle kapatarak dinlenmesi ve hamurun mayalanması için yarım saat kadar bekletelim.

Hamurumuz mayalanırken patatesli iç harcımızı hazırlayalım. Haşlamaya bıraktığımız patatesler yumuşadıktan sonra ocaktan alarak haşlama suyunu süzelim ve haşlanmış patatesleri rendeden geçirerek rendeleyelim. Uygun bir tencereye yarım çay bardağı kadar sıvı yağı ilave ederek ocağa koyalım. Isınan yağın üzerine 1 adet kuru soğanı ince yemeklik doğrayarak ekleyelim ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Ardından kavrulmakta olan soğanların üzerine rendelenmiş patatesleri ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edelim. Patateslerin üzerine kıyılmış maydanoz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kırmızı pul biber ve tuz ilavesiyle iç harcımızı karıştırarak ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

Daha sonra bekleyerek mayalanmış hamurdan 6 adet eşit irilikte bezeler hazırlayalım ve hazırladığımız bezeleri tek tek tezgâhın üzerine alarak incelterek açalım. Açtığımız yufkanın üzerine margarin ve sıvı yağı erittikten sonra yufkanın içini yağlayalım ve hazırladığımız patatesli içten yufkanın etrafına yerleştirdikten sonra simit şeklinde sarmaya başlayalım. Sarıldıktan sonra hamurun ortasından keserek elde ettiğimiz rulo şeklindeki hamuru yağlanmış yuvarlak bir tepsinin ortasından başlayarak saralım. Kalan diğer bezelere de aynı işlemleri uygulayarak tepsiyi dolduralım ve bir bıçak yardımıyla hamuru istediğimiz şekilde dilimledikten sonra üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı ekleyerek çırptıktan sonra hamurun üzerine sürerek çörek otu serpiştirelim.

Hazır hale gelen böreğimizi önceden 200 derecede ısıttığımız fırına vererek böreğin altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartalım. El açması patatesli böreğimiz artık servise hazır. Böreğimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni