Patates Püresi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Patates Püresi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püresi Yoğurtlu

Patates püresi, haşlanmış ve ezilmiş patatesten yapılır. Patates püresinin kıvamını inceltmek için mutlaka süt kullanılmalıdır. Ayrıca püre içerisinde tereyağı tercih edilmesi de önemli bir püf noktasıdır. Bazı hanımlar püre yaparken içerisine kaşar peyniri de ilave etmektedir. Fakat bu tarifimiz yoğurt soslu olduğu için kaşar peyniri kullanmayı tercih etmedik. Patates püresi oldukça doyurucu ve besleyici bir yemektir. Yediden yetmişe herkes severek tüketir. Birbirinden farklı şekillerde ve soslarla birlikte hazırlanabilir. İster akşam yemeklerinde meze olarak ister arkadaş toplantılarında çayın yanında servis edilebilir. Patates püresi yoğurtlu genelde soğuk olarak tüketilir.

Patates Püresi Yoğurtlu İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 6-7 adet patates
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Yoğurt Sosu İçin

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı nane

Patates Püresi Yoğurtlu Nasıl Yapılır?

Patates püresi yoğurtlu tarifi için gerekli tüm malzemeler temin edilir. Daha sonra patatesler haşlanarak tarife başlanır. Bunun için öncelikli olarak patateslerin kabukları soyulur ve iyice yıkanır. Patateslerin daha kısa sürede haşlanması için irili ufaklı birkaç parçaya doğranmasında fayda vardır. Patatesler bir tencereye alınır ve patateslerin üzerini birkaç parmak geçecek kadar su ilave edilir. Ocağın üzerine alınan tencere orta ateşte yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar haşlanır. Patateslerin pişme derecesini kontrol etmek için kürdan kullanılabilir. Kürdan patateslere rahat bir şekilde batırılıyorsa patatesler ocaktan alınabilir.

Patatesler ne kadar iyi haşlanırsa o kadar kolay püre haline geleceği için acele edilmemelidir. Patatesler haşlandıktan sonra suları süzülür ve aynı tencerede bırakılır. Sıcaklığını kaybetmeden içerisine tereyağı ilave edilerek patatesler çatal yardımıyla iyice ezilir. Üzerine süt ve tuz ilave edilerek yeniden ocağın üzerine alınır. Kısık ateşte sürekli karıştırılarak pürenin kıvam bulması sağlanır. Bu esnada tencerenin dibinin yanmamasına dikkat edilmelidir. Macun gibi bir kıvam elde edilince püre ocaktan alınır. Hazırlanan püre istenilen şekildeki bir borcama boca edilir. Ispatula yardımıyla üzeri düzeltilir. Soğuması için üzeri streç ile kaplanarak buzdolabına kaldırılır.

Diğer bir yandan yoğurt sosu hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyulur ve sarımsak sıkacağı ile sıkılır. Tuz, yoğurt ve mayonez ile iyice karıştırılır. Sos için mayonez kullanımı şart değildir. Sos sadece yoğurttan da yapılabilir. Soğuyan patates püresi buzdolabından çıkarılır. Üzerine yoğurt sosu dökülür ve her tarafına eşit miktarda yayılır. Küçük bir teflon tavada sıvı yağ ile kırmızı biberler ve nane iyice kızdırılır. Daha sonra patates püresinin üzerine gezdirilir. Hazırlanan patates püresi yoğurtlu istenilen şekilde dilimlenerek servis tabağına alınır ve soğuk sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zeyneb

17 Nisan 2024 Çarşamba

Öncelikle merhabalar benim patetes püresi hakkında sorum olacaktı patates püresinin içine kaşar peyniri rendesi koyarsak güzel olurmu patates püresinin fırında kaç derecede kaç dk bekletebilirim cevabınız için teşekkür ederim hayırlı günler dilerim sağlıcakla kalın.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zeyneb hanım,

Patates püresinin içine kaşar peyniri rendesi koymak harika bir fikir! Kaşar peyniri, pürenize ekstra lezzet ve kremsi bir doku katacaktır. Fırında patates püresini 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirebilirsiniz. Üstü güzelce kızarana kadar fırında tutmanız yeterli olacaktır.

Afiyet olsun, hayırlı günler dilerim!

Sağlıcakla kalın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Gözleme Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Gözleme Tarifi ve Malzemeleri

Patates Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püresi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püresi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Köfteli Patates Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Püreli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püreli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği

Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Patates Ekimi Özellikleri ve Yöntemleri

Patates Ekimi Özellikleri ve Yöntemleri

Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk

Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk

Etli Patates Tarifi ve Malzemeleri

Etli Patates Tarifi ve Malzemeleri