Patatesli Çörek Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Patatesli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çörek

Patatesli çörek, hamur işini seven fakat yapmaktan hoşlanan ya da hoşlanmayan herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği bir tariftir. Özellikle sabah kahvaltılarında veya çay saatlerinde patatesli çöreğin yanında bir bardak sıcak çay ile kendinize güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Ayrıca, bu tarifi akşam yemeği yapmak istemediğiniz zamanlarda bir alternatif olarak, yanında birkaç salata ile hazırlayarak güzel bir akşam yemeği geçirebilirsiniz.

Patatesli Çörek Malzemeleri

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 5 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket yaş veya kuru instant maya
  • 2 tane oda sıcaklığında yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılmalı)
  • 3 tane orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (soğanı kavurmak için)
  • 1 tatlı kaşığı salça

Patatesli Çörek Nasıl Yapılır?

İlk olarak patatesleri haşlamak için dış kısımlarını iyice yıkayıp bir tencerenin içerisine alalım. Üzerine bir litre kadar kaynar su ilave edelim ve tencerenin kapağını kapatıp patatesleri pişmeye bırakalım. Patatesler yeterli kıvamda haşlanınca tencerenin içerisinden alıp kabuklarını soyup bir kasenin içerisine rendeleyelim. Rendelenmiş patateslerin üzerine baharatları ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Ardından bir tane kuru soğanı tereyağı ve salça ile kavurup patatesli harcın içerisine ilave edip karıştıralım ve hamurunu hazırlayana kadar iç malzemeyi ağzı kapalı şekilde bir kenarda bekletelim.

Hamuru için ilk önce elenmiş unu bir tepsinin içerisine boşaltalım ve orta kısmını elimizle açıp yumurta, sıvı yağ, yoğurt, tuz, şeker ve mayayı ilave edip yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Birden hamuru yoğurmak için unu malzemeye katıp karıştırırsanız hamurun arasında un topakları kalır ve hoş olmaz. Pürüzsüz bir hamur oluşturduktan sonra tepsinin üzerine bir örtü örtelim ve yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım.

Sürenin ardından hamuru tezgâhın üzerine alalım ve uzun dikdörtgen bir hamur oluşturana dek oklava veya merdane ile açalım. Açtığımız hamurun her tarafına sıvı yağ sürelim ve zarf biçiminde sarıp üzerine bir örtü örtüp 15 dakika kadar bekletelim. Hamuru 15 dakika bekledikten sonra tekrar tezgâhın üzerine alalım ve merdane ile açıp her tarafına hazırladığımız patatesli harçtan döküp yayalım. Hamurun uzun kısmından tutup rulo şeklinde saralım ve böreğin yan kısımlarından tutup uzatalım. Uzattığımız hamura simit şeklini verelim ve bu şekilde bir fırın tepsisinin üzerine yerleştirelim. Bir tane yumurta sarısını böreğin üst kısmına sürelim ve bıçak ile üzerine dilim yapar gibi kesikler atalım. Bu aşamada eğer isterseniz patatesli çöreğin üzerine ay çekirdeği, susam veya çörek otu serpiştirebilirsiniz. Hazırlanmış olan patatesli çöreği 185 derece önceden ısıtılmış fırına gönderelim ve çöreğin üzeri kızarınca fırından alıp sıcak olarak dilimleyerek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Tarifi ve Malzemeleri

Çubukta Patates Tarifi ve Malzemeleri

Çubukta Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çıtır Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çıtır Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri