Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çıtır Börek

Patatesli çıtır börek, patatesli böreklerden hoşlanan kişiler için harika bir alternatif olarak düşünülebilir. Günlük hayatımızda sulu yemekler ve ara sıcaklar ne kadar önemli ise, hamur işleri de aynı derecede önemli bir yere sahiptir. Özellikle evde farklı bir tarif denemek ya da aniden gelen misafirlere ikramlıklar hazırlamak adına patatesli çıtır börek tarifini sizin beğeninize sunuyoruz. Gönül rahatlığı ile önerebileceğimiz bu tarif, 5-6 kişilik misafirlerinize rahatlıkla servis edilebilir.

Patatesli Çıtır Börek Malzemeleri

  • 4 adet hazır yufka
  • 3 yemek kaşığı elenmiş un
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

İç Harcı İçin

  • 4-5 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yeteri kadar tuz

Üzeri İçin

  • 1 adet yumurta sarısı

Patatesli Çıtır Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle patateslerin kabuklarını yıkadıktan sonra bir tencereye alın ve üzerlerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyerek haşlayın. Haşlanan patatesleri sudan çıkarıp kabuklarını soyun ve zar şeklinde doğrayarak bir kaseye alın. Yayvan bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve yağ ısındıktan sonra ince kıyılmış soğanı ekleyip kavurun. Soğanların rengi hafifçe değişince doğranmış patatesleri ekleyin ve kavurma işlemine devam edin.

Patatesler yumuşayana kadar kavurduktan sonra baharatları ve tuzu ekleyip 1 dakika daha kavurun ve ardından ocağın altını kapatın.

Unu, sirkeyi ve sıvı yağı bir kaseye alıp çırpın. Dört adet yufkadan bir tanesini düz bir zemine serin ve üzerine hazırladığınız sostan döküp bir fırça ile yayın. İkinci yufkayı da soslu yufkanın üzerine serin ve sigara böreği yapar gibi üçgen parçalara kesin. Üçgenlerin geniş kısımlarına patatesli harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Kalan iki yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.

Sardığınız çıtır börekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında börekleri pişirin. Yufkanın sosunda bulunan sirke sayesinde börekler fırından çıktığında çıtır çıtır olacaktır. Böreklerin üzeri kızardığında fırından çıkarın ve arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Angın

11 Temmuz 2024 Perşembe

Patatesli çıtır börek yaparken yufkanın üzerine döktüğüm sosta sirke kullanmak zorunda mıyım, yoksa başka bir malzeme ile de aynı çıtırlığı yakalayabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Angın,

Patatesli çıtır börek yaparken yufkanın üzerine döktüğün sosta sirke kullanmak şart değil. Sirke, böreğin çıtır olmasına yardımcı olur ama aynı çıtırlığı elde etmek için soda veya maden suyu da kullanabilirsin. Ayrıca, yufkanın üzerine süreceğin yağ ve yoğurt karışımı da çıtır bir yapı oluşturabilir. Denemeler yaparak damak tadına en uygun olanı bulabilirsin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tavada Patates Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?

Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?