Patates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Patates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kızartması

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tatlarından biri de patates kızartmasıdır. Patates kızartması, yediden yetmişe herkesin severek yediği bir yiyecektir. Sunumu kolay gibi görünse de, çıtır çıtır, yanmamış ve altın sarısı bir patates kızartması yapmak aslında sanıldığı kadar kolay değildir. Damaklarda unutulmayacak bir patates kızartması için aşağıdaki adımları izleyiniz.

Gerekli Malzemeler

  • Eski sarı patates
  • Ayçiçek yağı
  • Bir tutam tuz
  • Sirke

Patates Kızartması Hazırlanışı

Patates kızartması yapımında en önemli adım, doğru patates seçimi ile başlar. Uygun malzeme seçimi, patates kızartmasının kalitesini doğrudan etkiler. Kızartmalık patates olarak nişasta oranı yüksek olan eski sarı patateslerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu tür patatesler, ülkemizde Afyon ve Niğde'de yetişmektedir. Eski patateslerin tercih edilme nedeni, taze patateslerle yapılan kızartmaların çıtır olmamasıdır. Doğru patates seçiminin ardından, patatesleri kızartmaya hazırlama aşamasına geçilir.

Patates Kızartması Nasıl Yapılır?

Öncelikle patatesleri iyice yıkayıp soyduktan sonra dilimleyiniz. Dilimlediğiniz patatesleri yaklaşık 45-60 dakika kadar soğuk suyun içinde buzdolabında bekletiniz. Patateslerin suda bekletilmesinin iki önemli sebebi vardır:

  • Suda bekleyen patatesler kararmayarak rengini korur.
  • Patateslerin kesilmiş yüzeyindeki nişastanın fazlası akıp gider, böylece kızartma işlemi sırasında yapışma olmaz.

Daha sonra, kızartma öncesinde patatesleri tekrar yıkayıp kurutunuz. Soğuk suyun içerisine bir yemek kaşığı sirke eklerseniz, kızarttığınızda patatesler daha çıtır olacaktır. Kızartma aşamasında ise derin bir tencereye yüksek ısıya dayanıklı bir yağ koymalısınız. Bu yağ zeytinyağı olmamalıdır çünkü zeytinyağı çabuk yanar; kızartma için ayçiçek yağı daha uygundur. Sağlığınız için her kızartmadan sonra yağı değiştiriniz.

Tencereye koyduğunuz yağ biraz kızdıktan sonra, kurutulmuş dilimlenmiş patatesleri atınız ve bir miktar da tuz ekleyiniz. Patatesleri arkalı önlü pişirdikten sonra, delikli bir kepçe ile kağıt havlu serilmiş bir tabağa alınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Püreli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püreli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dilim Patates Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?