Patates garnitürleri, her tür yemeğin özeliği göz önünde tutularak hazırlanan oldukça fazla patates garnitür çeşidi vardır. Yemeklerin yanına yardımcı olarak hazırlanmış tamamlayıcı ve menüyü süsleyici özelliklere sahip olan garnitürler porsiyon zenginliğini sağlayarak ana yemeği tamamlamış olur. Patates garnitürlerinin pek çok çeşidi olduğunu herkes tarafından bilinmektedir bu garnitürlerden birkaçını birlikte hazırlamaya ne dersiniz.
Patates Garnitür Kumpir
Kumpir İçin Gerekli Malzemeleri
- 3-4 adet iri boy Patates
- 3-4 tatlı kaşığı tereyağı
- 6 çorba kaşığı rende kaşar peyniri
- Kumpirin Garnitürü İçin:
- Yeteri kadar haşlanmış mısır
- Yeteri kadar sosis, bezelye
- Amerikan salatası
- 1-2 adet haşlanmış havuç
- Yeteri kadar ton balığı
- 10-15 adet çekirdekleri temizlenmiş yeşil zeytin veya siyah zeytin
- Domates püresi, ketçap ve mayonez
Kumpir Hazırlanışı
Kumpir hazırlığımıza öncelikle 3-4 adet iri boy patatesi bol suda yıkadıktan sonra kurulayarak başlayalım. Ardından kuruladığımız patatesleri 200 derecede önceden ısıtılmış fırına vererek yaklaşık olarak 1 saat kadar patatesler yumuşayıncaya kadar pişirerek fırından çıkartalım. Ardından yumuşayan patateslerin üzerini bir bıçak yardımıyla keserek iki yana ayıralım. Sıcak patatesin iki yana açılan kısmına 1 tatlı kaşığı tereyağını ekledikten sonra 1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek peynir ve tereyağını iyice karıştırarak patatese yedirelim. Ardından çekirdekleri temizlenerek dilimlenen zeytinleri, haşlanmış mısır taneleri, incecik kıyılmış sosisleri, bezelye, ketçap ve mayonez ilave ederek servise sunalım. Afiyet olsun
Jambonlu Patates Tarifi
Jambonlu patates İçin Gerekli Malzemeleri
- 4-5 adet iri boy patates
- 100 gr jambon
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet olgun domates
- 1-2 diş sarımsak
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım bağ maydanoz
- 2-3 sap fesleğen
- 1 dilim limon kabuğu
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yeteri kadar tuz
Jambonlu Patates hazırlanışı
Jambonlu patates hazırlığımıza öncelikle 4-5 adet iri patatesleri bol suda yıkadıktan sonra uygun bir tencereye alarak başlayalım. Patateslerin üzerini aşacak kadar su ilave ederek üzerine yeteri kadar tuz ve 1 dilim limon kabuğu ilavesiyle ocağa koyarak patatesler yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Ardından haşlanan patatesleri ocaktan alarak haşlama suyunu süzdürelim ve patateslerin kabuklarını soyarak soğumaları için bir kenarda bekletelim.
Patatesler soğurken bizde 100 gr jambon dilimlerini minik parçalar şeklinde doğrayalım ve uygun bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek ocağa koyalım. Isınan yağın içine minik doğranmış jambonları ilave ederek kısık ateşte kavurarak üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsakları ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan soğanların üzerine kabukları soyularak çekirdekleri temizlenmiş 2 adet olgun domatesi incecik doğrayarak ilave edelim. Bu şekilde domatesleri de 10 dakika kadar pişirdikten sonra haşlanmış patatesleri dilimler halinde doğradıktan sonra tencereye ekleyelim ve üzerine 1 çay kaşığı karabiber, tuz ilave ederek tencerenin kapağını kapatalım. Bu şekilde 1o dakika kadar patatesleri sosla birlikte pişirdikten sonra tencereyi ocaktan alalım. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve fesleğen serpiştirerek karıştıralım ve sıcak sıcak servis tabağına alarak servise sunalım.
Afiyet olsun
Patates Topları Tarifi
- 4-5 adet iri boy patates
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım bağ maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yeteri kadar tuz
Yoğurtlu Sosu İçin
- 1 kâse yoğurt
- 1-2 diş sarımsak
- Yeteri kadar tuz
Üzeri İçin
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Patates Toplarının Hazırlanışı
Patates topları hazırlığımıza ilk olarak 4-5 adet orta boy patatesleri bol suda iyice yıkayarak başlayalım. Yıkanmış patatesleri uygun bir tencereye patatesleri ilave ederek üzerlerini 2 parmak aşacak şekilde su ilave ederek ocağa alarak haşlamaya bırakalım. Haşlanarak yumuşayan patatesleri ocaktan alarak haşlama sularını süzdürdükten sonra patateslerin kabuklarını soyarak bir çatal yardımıyla ezerek püre haline getirelim.
Daha sonra bir tencereye püre şekline getirdiğimiz patatesleri ekleyerek üzerine yarım su bardağı rende kaşar peyniri, 2 çorba kaşığı tereyağı ve yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım ve tereyağı eridikten sonra tencereyi ocaktan alalım. Üzerine incecik kıyılmış maydanozları, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave ederek karıştıralım ve hazırladığımız harcı buzdolabına koyarak iyice soğumasını sağlayalım.
Daha sonra soğuyan patatesli harcımızı dolaptan çıkartarak küçük parçalar kopartarak elimizle yuvarlayıp küçük toplar şekline getirerek bir tepsiye döşeyelim. Patates toplarının yoğurtlu sosu için 1 kâse yoğurdun içine 1-2 diş sarımsağı rendeleyerek yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım ve tepsideki patates toplarının üzerine gezdirerek dökelim. Ardından küçük bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek kısık ateşte eritelim ve üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ekledikten sonra kızgın yağı ocaktan alarak üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökülmüş patates toplarının üzerine gezdirelim. Patates toplarımız artık servise hazır hale geldi ana yemeklerinizin yanında garnitür olarak servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun