Patatesin Faydaları ve Patatesin Özellikleri
19 Haziran 2024

Patatesin Faydaları ve Patatesin Özellikleri

Patatesin Faydaları ve Özellikleri

Patates, zengin besin değeri ile vücudumuz için son derece faydalı bir besindir. Sadece patates tüketmekle pek çok hastalığın önüne geçilebileceği, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Patates öyle bir sebze ki, insanın "ya olmasaydı" diye düşünesi gelmiyor. İster ana yemek, ister garnitür, ister salata; ne yapılsa yakışıyor. Dünyada patates kızartması yapılmayan yer yoktur. Her zaman söylenmiştir, patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitamininin yüzde 25'ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla ya da buharda ya da az suda pişirmek gerekmektedir. Soğuk ve tuzlu suda beklettikten sonra bol ve kızgın yağda pişen patatesler gerçekten güzeldir ve kıtır kıtır olmalıdır. Köfte yaparken içine rendelenen patates hoş bir lezzet tadı katıyor.

Patatesin Faydaları Nelerdir?
  • C vitamini açısından son derece zengindir. Günde 1 adet orta boy patates tüketmek, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının %30'unu karşılar.
  • Sindirimi kolaylaştırır ve mide gazlarını giderir.
  • Potasyumdan zengin, sodyumdan düşük olması nedeniyle kalp damar sağlığını korur ve tansiyon hastalığında faydalıdır.
  • Selenyumdan yana zengin bir sebze olan patates, tiroidin de düzenli çalışmasını sağlar.
  • Manganez içeriği yüksektir. Bu nedenle cilt sağlığı için önemlidir ve cildi güzelleştirir.
  • İçeriğinde fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır.
  • Bol lifli yapısından dolayı bağırsakları çalıştırıcı ve temizleyici özelliği vardır.
  • Kabızlığa karşı etkili ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
  • B vitaminlerinden zengin olmasından dolayı sinir sistemini düzene sokar, yorgunluğa karşı etkili bir sebzedir.
  • Patates etkili bir virüs yok edicidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko içeriği de yüksektir.
  • Vücudu toksik maddelerden arındırarak kanı temizler, hücre yenileyici özelliği vardır.
  • Cinsel gücü artırıcı özelliği vardır.
Patates Bir Harika: Zayıf Hafızaya Karşı Patates

Amerikalı bilim adamları, hafızası zayıflayanlar için, arpa ekmeği ve bir tabak patates yiyerek, beyni takviye edebileceğini açıklamıştır. Yapılan araştırmalarda, karışık cins karbonhidrat içeren yiyeceklerle beslenen insanların, karbonhidratları az alan insanlara göre, zekâ testinde daha başarılı oldukları belirlenmiştir. E koli mikrobuna karşı patates ABD'de tıbbi araştırma yapan doktorlar; E koli mikrobuna karşı, aşı yerine patates kullanılmıştır.

Çiğ Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?

Çiğ patates suyu karın ağrılarını dindirir, mide ekşimesini önler, safra kesesi taşını düşürür. Karaciğer şişkinliğini iyileştirir, iltihabı giderir, kansere karşı korur. Gastritte, ülserde, on iki parmak ülserinde faydalıdır. Yüksek tansiyonda ve damar sertliğinde kullanılır, idrar söktürücüdür. Albüminde ve basurda faydalıdır, taş ve kumların dökülmesini sağlamaktadır.

Patatesin Vitamini Olan Kabuğu Nelere İyi Geliyor?

Normal büyüklükteki haşlanmış 3 patates bir insanın günde alacağı C vitamini ihtiyacını karşılar. Kabuğu soyulmadan pişirilen patatesin bağırsak faaliyetlerini artırıcı özelliği bulunuyor, bu nedenle de bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Tüm dünyada patates kabuğunu soyulmadan yenmektedir. Çünkü, bütün besin patatesin kabuğundadır. Bunun yanında, sodyum içermediğinden kalp-damar ve böbrek hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlbeyi

13 Nisan 2024 Cumartesi

İyi günler ben patatesi çok seviyorum. Her gün tüketmeye çalışıyorum patatesin her şeye faydası olduğunu öğrendim. Acaba patates kızartmasını da yapsak yine aynı faydaları vücudumuza verir mi? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba! Patatesi sevmeniz harika, ancak patates kızartması tüketirken dikkatli olmanızda fayda var. Patates kızartması, yüksek sıcaklıklarda pişirildiği ve genellikle yağda kızartıldığı için besleyici değerlerini kaybedebilir ve yüksek kalori içerebilir. Bu durum, kilo alımına ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir. Patatesi haşlama, fırında pişirme veya buharda pişirme gibi daha sağlıklı yöntemlerle tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Sağlıklı beslenme için dengeli ve çeşitli bir diyet önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Pizzası Tarifi ve Malzemeleri

Patates Pizzası Tarifi ve Malzemeleri

1 Patates Kaç Kalori?dir?

1 Patates Kaç Kalori?dir?

Fırında Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patates Tarifi ve Malzemeleri

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği

Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği

Güncel

Tepside Köfte Patates Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Köfte Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bezelyeli Patates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Patates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Bezelye Yemeği

Patatesli Bezelye Yemeği